7 x een zorgvuldige procedure

HET BELANG VAN EEN ZORGVULDIG WERVING- EN SELECTIEPROCES

Hoe je de beste kandidaat vindt

Waarom is een zorgvuldige werving- en selectieprocedure belangrijk als het gaat om het invullen van directie- en managementfunctie? Hieronder zeven punten waar je rekening mee moet houden in je zoektocht naar een leider.


1. Je kindje loslaten

Als ondernemer en eigenaar van een bedrijf is het een uitdaging het stokje over te dragen. Het is toch een beetje je kindje loslaten. Dat doe je alleen als iemand daadwerkelijk capabel is en je deze persoon vertrouwt.

2. De belangen

De volgende stappen qua groei, ontwikkeling van het bedrijf, de organisatie, daar zijn net zo grote of misschien wel grotere belangen mee gemoeid dan toen je van start ging met je bedrijf. Dit geldt voor jouw klanten, toeleveranciers, voor de medewerkers en jezelf.

 

3. Competenties

Een organisatie inrichten, het team of de verschillende teams verder brengen in hun ontwikkeling, dat vergt andere leidinggevende competenties dan die bij de start van een bedrijf nodig zijn.

 

4. Klikt het?

Heeft iemand wel de ervaring en capaciteiten, maar klikt het niet goed met jezelf, met de mensen in de organisatie? Dan gaat het niet werken. Leunen op de track record is verleidelijk, maar niet doen dus.

 

5. Matchen de drijfveren?

Beschikt iemand over de ervaring, de capaciteiten en klikt het ook nog eens? Kijk dan ook naar wat de kandidaat drijft. Want als deze niet matchen met wat jij en jouw organisatie nodig hebben. Dan weet je zeker dat je in de toekomst de samenwerking alsnog moet afbreken.

6. Besluitvorming

Neemt jouw nieuw aangestelde directeur besluiten maar verzameld die onvoldoende of minder relevante informatie waarop belangrijke besluiten worden gebaseerd of vergeet die te werken aan draagvlak: dan kan dat veel geld kosten en leiden tot verlies van tijd en energie.

 

7. Tegengas

Kies je iemand als directeur waarvan je weet dat die de zaak aan kan. Of kies je iemand die meegaat in wat in jij vindt? In dit laatste geval zal je nieuwe man of vrouw onvoldoende toevoegen. Het is beter iemand in te schakelen die tegengas durft te geven.